Boosta ditt immunförsvar

16.03.2020

Vår kropp är fantastisk och eftersom vår hudbarriär inklusive slemhinnorna ibland brister och kan få svårt att ta hand om yttre mikroorganismer eller partiklar, har vi ett inre försvar, immunförsvaret. Detta försvar omfattar: de vita blodkropparna och lymfsystemet. De vita blodkropparnas funktion är att identifiera ämnen som inte är kroppens egna, bekämpa antigener (främmande ämnen) och förebygga nya angrepp. En stor del av vårt immunförsvar hittar vi i matsmältningskanalen och därför är det extra viktigt att ha en hälsosam tarmflora. Tarmfloran består av miljontals bakterier och mikroorganismer som skyddar mot inkräktare som tex virus. För att vi ska kunna ha ett bra skydd måste vi vårda och ta hand om vårt immunförsvar. 

Så som många av oss lever idag, med ohälsosam kost, alldeles för mycket stress och för lite sömn så påverkar detta vårt immunförsvar negativt. Vi behöver hitta en balans för att på sikt få ett bättre immunförsvar och då också blir mer naturligt skyddade mot sjukdomar. 

Hur kan vi då göra för att boosta vårt immunförsvar? 

  • Stärk din tarmflora- genom att äta goda bakterier och prebiotiska fibrer (tex fermenterade och råa grönsaker och frukter, eller via tillskott) 

  • Dra ned på stress- Kan såklart vara väldigt svårt, men så viktigt! Vår kropp påverkas mer än vi tror av stress och långvarig stress skapar en obalans i tarmfloran. Prova att SKRATTA-DJUPANDAS-TA EN SKÖN PROMENAD-TA EN MASSAGE- alla dessa enkla tips kan sänka stressnivåerna och öka det goda "må-bra-hormonet" oxytocin i kroppen. 
  • Ät ordentligt med frukt och grönt - ex vitlök som innehåller allicin, som effektivt bekämpar infektioner och bakterier. Grapefrukt är också bra, rik på antioxidanderna c-vitamin och flavonoider som stärker immunförsvaret. Fläder tycks enligt en del forskare kunna blockera influensavirus, samt är inflammationshämmande. Broccoli är något av det absolut nyttigaste du kan äta och super för att boosta ditt immunförsvar. Broccoli innehåller både mineraler som järn, zink och magnesium, samt är rik på vitamin A och C. 
  • SOV- Vår sömn är viktigare än vi tror. En svensk studie på unga friska män chockade forskarna då man såg att en enda natts sömnbris kan sänka vårt immunförsvar. En god sömn på mellan 7-8 tim kan göra dig både friskare och starkare. 
  • Drick bikarbonat- ta en tesked bikarbonat i ett glas vatten och drick innan läggdags. Man kan dricka detta även på morgonen eller dagen, men det är viktigt att man inte äter på minst en timma efter intaget. Bikarbonat har en basisk inverkan på din kropp, vilket har visat sig försvåra för bakterier och virus att få fäste i din kropp, då dem föredrar ett lägre pH(6,0) men inaktiveras vid högre pH än 8.

Önskar ni fler hälsoråd, eller kanske hjälp med kostupplägg-  så kan man hos oss boka en konsultation helt GRATIS. Ta hand om dig och om varandra❤


Varma hälsningar Malin🌷
Dipl massageterapeut, friskvårds- och kostrådgivare.

Källor; Medicin, Hjelm, Von der Lieth,Marianne Looft, Inge Olsen, Henrik Andersen, Lissi Hansen,  https://forte.se/artikel/dalig-somn-paverkar-immunforsvaret/