Massage- en väg till välmående?

07.10.2019

Är du stressad, har allmänt ont i kroppen eller känner dig stel i lederna? Då kan det vara på sin plats att boka in en massage. Rätt form av massage, anpassad för just ditt tillstånd kan göra underverk för ditt välbefinnande. Här vill jag bjuda på lite info om alla de goda effekter massagen kan ge dig, och framförallt om du går regelbundet på massage.

Kort om massagens historia!

Att ta sig en massage för att må bättre är inget modernt påfund. Massagen är antagligen en av de äldsta teknikerna för ökat välbefinnande, tekniker som härstammar från bl.a Indien, Kina och gamla Romarriket. Den nämns även i världens äldsta medicinska verk, Nei Ching redan 2598 f. kr.  Man har därefter utvecklat olika massagetekniker i olika kulturer och många lever kvar än idag. Just Svensk klassisk massage blev känd först i slutet av 1870-talet genom Per-Henrik Ling som systematiskt kom att utöva metoden som kallas "den svenska läkegymnastiken" Klassisk svensk massage är till exempel utmärkande genom att den inleds med en lätt uppvärmning för att sedan förbereda för mer djupgående tryck - medan den indiska massagen (också kallad ayurvedisk massage) har en annan karaktär, där man vill upprätta ayurvedisk balans i kroppen, där man ofta tillsätter örter och eteriska oljor för att förstärka behandlingen. Det finns oändligt många fler massagetekniker världen över som skiljer sig från varandra, men de har alla positiv inverkan på ditt välmående. 

Några av fördelarna med massage

- Det ger ökad blodcirkulation

Att ha en fungerande blodcirkulation är avgörande för vår kropps optimala funktion. Med god blodcirkulation ökar syretillförseln i blodet vilket påverkar våra inre organ. En god blodcirkulation främjar läkning i vår kropp vilket gör att smärta också lindras. 

- Ökat oxycotin - avstressande för hela kroppen

Det är vetenskapligt bevisat att beröring frisätter må-bra hormonet oxytocin. Man kan till och med sträcka sig så långt till att likna oxytocin vid ett slags reningssystem, som vid regelbunden utsöndring inte bara minskar vår stressnivå utan verkar hälsofrämjande på hela vår kropp.

Vid direkt utsöndring av oxycotin sjunker blodtrycket och så även kortisolnivåerna (kroppens "motsatta" hormon som bildas vid stress). En massage, och särskilt regelbunden massage, är därför ett utmärkt sätt för att försätta kroppen i ett tillstånd av balans som stärker kroppens egna läkeprocesser.

- Minskar oro och depression

Vid en massage ökar oxytocinet, men också serotonin och dopamin. Samtidigt minskar utsöndringen av kortisol och noradrenalin (som bildas vid exempelvis stress). Denna kemiska förändring kan leda till minskad oro och depression, varför många som har problem uppskattar regelbunden massage som behandlingsmetod.

Är du osäker på vilken massage som passar dig? Kom in till oss på en konsultation så hjälper vi dig. Du kan alltid skicka ett mail med dina frågor, eller boka direkt på bokadirekt.se. Länk finns nedan. 

Investera i din kropp och i ditt välbefinnande!          

Källa: www.drsannas.se/massage-välbefinnande-historia-fordelar 

" - Oxytocin är mirakelsubstansen utan biverkningar... en substans som kan minska rädsla, aggressivitet, stress, ångest, depression och smärta samt är avslappnande och stärker dina relationer. Oxytocin förbättrar immunförsvar, andning, cirkulation och blodtryck. Dessutom får du bättre sömn, näringsupptag och sårläkning. - Axelsson