Lymfsystemet

25.02.2020

Lymfsystemet

Brukar du göra någonting för att detoxa lymfsystemet? Inte? Du kan ta det lugnt. Vi är inte många som faktiskt gör det regelbundet, även om det är bra och egentligen någonting man borde göra för att må bättre.

Vad är Lymfsystemet?

I våra kroppar har vi ett dränagesystem som kallas Lymfsystemet. Det består av ett nätverk med lymfkärl som transporterar lymfa. Lymfsystemet är inte begränsat till att transportera lymfa utan har också en viktigt roll för kroppens försvar mot främmande ämnen och försvar mot infektioner.

Vad gör lymfkörtlarna och vart finns de?

Lymfkörtlarna är lymfsystemets reningsverk och de fungerar som ett sorts filter. En del lymfkörtlar ligger precis under huden, t.ex. i strupen och på halsen, i armhålorna och ljumskarna.

Vad är lymfkörtlarnas uppgift?

  • Att befria lymfan från orenheter och döda celler.
  • Att bilda försvarsceller.
  • Att angripa kroppsfrämmande ämnen, t.ex. bakterier.

Vad kan man göra för att få igång lymfsystemet?

Man kan t.ex:

  • Dricka mycket vatten.
  • Gå och få Lymfmassage.

Vad är Lymfmassage?

Lymfmassage stimulerar lymfsystemet att föra ut överskottsvätska och slaggprodukter på ett effektivt sätt ur kroppen. Lymfmassage består av strykningar, djupandning och lätta tryck i lymfflödets riktning och ibland något djupare grepp för att lösa upp stopp och fibroser. Behandlingen blir därför en blandning av strykningar i lymfflödets riktning, muskelmassage, andning och tryck.

Detta är en mycket lugnande behandling, eftersom lymfsystemet fungerar bäst när man är avslappnad! Lymfsystemet stimuleras att arbeta bättre utan att öka blodcirkulationen.

Behandlingen passar ALLA, men speciellt personer med någon typ av mindre svullnad, smärta, domningar eller trötthetssymptom. Man brukar uppleva sig "lätt i kroppen" efter massagen.

Vill du få igång ditt lymfflöde? Välkommen att boka tid hos oss 🌸.

Varma hälsningar,

/Susanne, Dipl. Massageterapeut och Lymfmassör